13. Nogometni turnir za djecu i odrasle s teškoćama u razvoju "SPECIAL POWER LEAGUE" - UDRUGA ZA AUTIZAM POGLED
Udruga za autizam “POGLED” iz Nedelišća djeluje na području sjeverozapadne Hrvatske, od lipnja 2009. godine. Trenutno ima 145 nominalnih članova od kojih su 142 djeca, te još 3 odraslih osoba s autizmom. Osim nominalnih članova udruga ima i redovne članove (roditelji djece s autizmom), članove prijatelje, članove stručne suradnike kao i 4 pravne osobe. Autizam je biološki poremećaj (stanje) mozga, koji se najviše očituje nedostatkom komunikacije, govora i socijalizacije. Djeca i osobe s autizmom imaju velikih teškoća u primanju informacija i interpretiranju istih. Poremećaj može varirati od veoma teškog (usljed kojeg djeca i osobe ne mogu samostalno obavljati ni najosnovnije radnje poput uzimanja hrane ili obavljanja nužde, do blagog poremećaja u senzoričkoj integraciji kod kojeg su djeca i osobe visoko funkcionalni i sposobni su za školovanje u redovnim školama, uz pomoć asistenata i mogu dostići visok stupanj samostalnosti u životu). Česta je pojava višestrukih poremećaja tako da osim autizma mogu imati i epilepsiju, kompulzivno opsesivni poremećaj, cerebralnu paralizu ili drugo. Odlični rezultati u radu s djecom s poremećajem iz spektra autizma postižu se kad se djeca uključuju u rehabilitacijske postupke u njihovoj najranijoj dobi.
Udruga za autizam Pogled
2193
post-template-default,single,single-post,postid-2193,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

13. Nogometni turnir za djecu i odrasle s teškoćama u razvoju “SPECIAL POWER LEAGUE”

13. Nogometni turnir za djecu i odrasle s teškoćama u razvoju “SPECIAL POWER LEAGUE”

Vrlo malo se istražuje i ističe uključivanje osoba s poteškoćama u sportske aktivnosti i tu bi se društvo, klubovi i lokalne zajednice, a i svi ostali bitni akteri trebali što više zainteresirati i uključiti. Osobe s poteškoćama u razvoju nije jednostavno uključiti u sportske aktivnosti jer to zahtijeva mnogo stručnih priprema, odricanja, treninga pa čak i ponekad i otpora od samih osoba koje nastojimo uključiti. Djeca koja imaju poteškoće u razvoju sudjeluju manje u sportskim aktivnostima nego osobe s nekom drugom teškoćom. Razlog tome je taj što je teško pristupiti djetetu koje posjeduje teškoću u razvoju kao na primjer autizam, a pogotovo je teško radi toga što takva stanja nisu u potpunosti istražena i kod svakog djeteta se iskazuju na drukčiji način. Inkluzija je jedno od temeljnih prava djeteta i uključivanje djeteta u sport mora biti mogućnost za svako dijete.
Takav primjer je i ovaj hvalevrijedan projekat Health Life Academy – Akademije zdravog življenja iz Pule, a to je nogomet za djecu s teškoćama u razvoju „Special Power League“ u koji je uključena i naša Udruga u suradnji sa Nogometna škola “Sloga” Čakovec. Oni su nam velika podrška.
Smisao nogometa kao sporta u koji smo se uključili, osim natjecanja i osvajanja medalja je pokazatelj kako svatko uz trud i prikladan rad (trening) može dosegnuti željeni cilj i biti integriran u društvo.
Ovaj projekat je samo primjer kako da se prikaže samoj djeci i odraslima koja imaju poteškoće u razvoju te njihovim roditeljima i trenerima da i ONI MOGU.
Tako smo od četvrtka 14.04. do subote 16.04. sudjelovali na 13. po redu Nogometnom turniru za djecu i odrasle s teškoćama u razvoju „SPECIAL POWER LEAGUE“ u Rovinju.
Ekipe koje su sudjelovale na turniru su naši stari i novi prijatelji:
Sportska udruga Veliko srce – NK SLAVEN BELUPO
Rijeka 21 – NK RIJEKA
Reprezentacija iz Sjeverne Makedonije
🏆⚽️🏆
Hvala organizatoru Akademiji zdravog življenja iz Pule na pozivnici i ponovnom sudjelovanju na nogometnom turniru.
Ovo je jedna prekrasna priča gdje se SVI osjećaju kao pravi sportaši, a njima samo treba podrška, razumijevanje i puno strpljenja kako bi i oni mogli funkcionirati u svim izazovima kojima će se susretati u životu. I za kraj, svi smo bili pobjednici i svi su se borili do samog kraja, a naša djeca zavrijedila su po povratku kući iznenađenje. Odveli smo ih u DINO PARK kraj Poreča.
Hvala Gradu Čakovcu na podmirenom trošku prijevoza.