HVALEVRIJEDAN SPORAZUM - UDRUGA ZA AUTIZAM POGLED
Udruga za autizam “POGLED” iz Nedelišća djeluje na području sjeverozapadne Hrvatske, od lipnja 2009. godine. Trenutno ima 145 nominalnih članova od kojih su 142 djeca, te još 3 odraslih osoba s autizmom. Osim nominalnih članova udruga ima i redovne članove (roditelji djece s autizmom), članove prijatelje, članove stručne suradnike kao i 4 pravne osobe. Autizam je biološki poremećaj (stanje) mozga, koji se najviše očituje nedostatkom komunikacije, govora i socijalizacije. Djeca i osobe s autizmom imaju velikih teškoća u primanju informacija i interpretiranju istih. Poremećaj može varirati od veoma teškog (usljed kojeg djeca i osobe ne mogu samostalno obavljati ni najosnovnije radnje poput uzimanja hrane ili obavljanja nužde, do blagog poremećaja u senzoričkoj integraciji kod kojeg su djeca i osobe visoko funkcionalni i sposobni su za školovanje u redovnim školama, uz pomoć asistenata i mogu dostići visok stupanj samostalnosti u životu). Česta je pojava višestrukih poremećaja tako da osim autizma mogu imati i epilepsiju, kompulzivno opsesivni poremećaj, cerebralnu paralizu ili drugo. Odlični rezultati u radu s djecom s poremećajem iz spektra autizma postižu se kad se djeca uključuju u rehabilitacijske postupke u njihovoj najranijoj dobi.
Udruga za autizam Pogled
165
post-template-default,single,single-post,postid-165,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

HVALEVRIJEDAN SPORAZUM

HVALEVRIJEDAN SPORAZUM

Sporazumom je utvrđeno da će MRK „Čakovec“ u sezoni 2016./2017. na utakmicama seniorske ekipe gledateljima naplaćivati ulaznice po cijeni od 15 kuna. Trećina ovog iznosa uplaćivat će se na račun za autizam „Pogled“. Tako će MRK „Čakovec“ od svakih napaćenih 15 kuna, 5 kuna donirati za potrebe članova Udruge. Dražen Špoljarić, predsjednik MRK „Čakovec“ ukratko je o klubu i budućoj suradnji rekao: „klub je osnovan 2013. godine te je nasljednik tradicije muškog rukometa u našem kraju, a uz to što je jedini muški rukometni klub u Gradu Čakovcu jedini je i u županiji koji okuplja sve generacije (od seniora do dječaka rođenih 2009. godine). Time se ne mogu pohvaliti ni mnogi klubovi iz ostalih sportova. Klub trenutno broji 132 člana, od čega 125 igrača koji svakodnevno uživaju u dobrobiti sporta i u sportskim nadmetanjima. Nadam se da će građani prepoznati ovu inicijativu i da će u što većem broju pohoditi utakmice, gdje će kupnjom ulaznice, osim klubu, pomoći i članovima Udruge za autizam „Pogled“,a kojima je pomoć društva u mnogim segmentima neophodna.”