- UDRUGA ZA AUTIZAM POGLED
Udruga za autizam “POGLED” iz Nedelišća djeluje na području sjeverozapadne Hrvatske, od lipnja 2009. godine. Trenutno ima 145 nominalnih članova od kojih su 142 djeca, te još 3 odraslih osoba s autizmom. Osim nominalnih članova udruga ima i redovne članove (roditelji djece s autizmom), članove prijatelje, članove stručne suradnike kao i 4 pravne osobe. Autizam je biološki poremećaj (stanje) mozga, koji se najviše očituje nedostatkom komunikacije, govora i socijalizacije. Djeca i osobe s autizmom imaju velikih teškoća u primanju informacija i interpretiranju istih. Poremećaj može varirati od veoma teškog (usljed kojeg djeca i osobe ne mogu samostalno obavljati ni najosnovnije radnje poput uzimanja hrane ili obavljanja nužde, do blagog poremećaja u senzoričkoj integraciji kod kojeg su djeca i osobe visoko funkcionalni i sposobni su za školovanje u redovnim školama, uz pomoć asistenata i mogu dostići visok stupanj samostalnosti u životu). Česta je pojava višestrukih poremećaja tako da osim autizma mogu imati i epilepsiju, kompulzivno opsesivni poremećaj, cerebralnu paralizu ili drugo. Odlični rezultati u radu s djecom s poremećajem iz spektra autizma postižu se kad se djeca uključuju u rehabilitacijske postupke u njihovoj najranijoj dobi.
Udruga za autizam Pogled
1770
post-template-default,single,single-post,postid-1770,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

U okviru projekta „Roditeljstvo plus“ koji je financijski podržan od strane ICF zaklade Zagreb, održati će se 4 radionice namijenjene roditeljima djece s poremećajem iz spektra autizma.

Roditeljstvo kao jedna od najvažnijih uloga u životu odrasle osobe dobiva dodatnu zahtjevnost kada ste roditelj djeteta s teškoćama.

Spoznaja da vaše dijete treba dodatnu pomoć znači nove izazove i dodatne napore te nedovoljno informacija o tome s čime se nosite stvara osjećaj frustracije i nekompetencije kao roditelja. Roditelji djece s teškoćama češće trebaju savjet i podršku stručnjaka ili roditelja koji su već prošli slične situacije jer se osim roditeljstva nosite i s djetetovom teškoćom.

Upravo iz te potrebe održati će se ciklus od 4 radionice kroz koje će se vama roditeljima dati određena znanja i vještine kako se lakše nositi sa stalnim naporima te kako lakše prevladavati očekivane i neočekivane teškoće. Nastojati će vam se pružiti podrška kako bi se osjećali manje izolirano i osamljeno te kako doći do važnih i korisnih informacija o pomoći koja je prilagođena vama i vašem djetetu.

 

Prva radionica održati će se 03.09.2020. u trajanju od 17,00 do 19,30 sati u prostorima Udruge za autizam Pogled, Uska 1, Nedelišće.

Na ovoj radionici pod nazivom „Zašto i kako postaviti granice“ poučiti će se roditelje zašto je postavljanje granica izrazito važno u dječjem razvoju te kako se kroz taj proces razvija samoregulacija kod djece.

Radionicu će održati, MAJA BONAČIĆ, mag.psych. praktičar terapije igrom. Maja je educirana iz područja integrativne, nedirektivne, Gestalt, filijalne terapije igrom te razvojne terapije igrom za djecu s poteškoćama. Završila je i dodatne edukacije na ERF-u iz područja razvojne procjene i poticanja socijalne komunikacije te edukaciju iz ADOS-a, dijagnostičkog protokola za procjenu autizma. Ima višegodišnje kliničko iskustvo u dijagnostičkom i terapijskom radu s djecom iz spektra autizma.

Radionica je besplatna te se vi roditelji pozivate na sudjelovanje pogotovo ako imate manje dijete s dijagnozom poremećaja iz spektra autizma. Ukoliko postoji mogućnost preporuka je da radionici prisustvuju oba roditelja.

Za sudjelovanje u radionici pozivaju se i roditelji koji nisu članovi Udruge za autizam Pogled.

Zbog kvalitetne organizacije radionice molim da potvrdu svog sudjelovanja pošaljete putem Facebooka, maila na udrugapogled@gmail.com ili na mob: 091 11 11 871 (Jasenka Martinčević) najkasnije do ponedjeljka 31.08.2020.

Veselimo se novim druženjima!