UDRUGA ZA AUTIZAM POGLED | 6.turnir “Special Power League” u Čakovcu
Udruga za autizam “POGLED” iz Nedelišća djeluje na području sjeverozapadne Hrvatske, od lipnja 2009. godine. Trenutno ima 145 nominalnih članova od kojih su 142 djeca, te još 3 odraslih osoba s autizmom. Osim nominalnih članova udruga ima i redovne članove (roditelji djece s autizmom), članove prijatelje, članove stručne suradnike kao i 4 pravne osobe. Autizam je biološki poremećaj (stanje) mozga, koji se najviše očituje nedostatkom komunikacije, govora i socijalizacije. Djeca i osobe s autizmom imaju velikih teškoća u primanju informacija i interpretiranju istih. Poremećaj može varirati od veoma teškog (usljed kojeg djeca i osobe ne mogu samostalno obavljati ni najosnovnije radnje poput uzimanja hrane ili obavljanja nužde, do blagog poremećaja u senzoričkoj integraciji kod kojeg su djeca i osobe visoko funkcionalni i sposobni su za školovanje u redovnim školama, uz pomoć asistenata i mogu dostići visok stupanj samostalnosti u životu). Česta je pojava višestrukih poremećaja tako da osim autizma mogu imati i epilepsiju, kompulzivno opsesivni poremećaj, cerebralnu paralizu ili drugo. Odlični rezultati u radu s djecom s poremećajem iz spektra autizma postižu se kad se djeca uključuju u rehabilitacijske postupke u njihovoj najranijoj dobi.
Udruga za autizam Pogled
1578
post-template-default,single,single-post,postid-1578,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

6.turnir “Special Power League” u Čakovcu

6.turnir “Special Power League” u Čakovcu

U subotu,26.10.2019. u organizaciji Nogometne škole Međimurja-Čakovec te na inicijativu Udruge “Akademija zdravog življenja” organiziran je 6.po redu turnir “Special Power League” na stadionu SRC “Mladost” u Čakovcu. Sudjelovalo je 5 ekipa: GNK Dinamo, NK Osijek, NK Slaven Belupo i NK Istra 1961 te domaćin NK Međimurje-Čakovec. Za ekipu NK Međimurja iz Čakovca igrala su polaznici iz Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec te djeca/članovi Udruge Pogled. Osim nogometa igrao se i rukomet na kojem su sudjelovale tri ekipe: gosti iz Austrije – Handball Special Graz i Handball Special Wiena te RK Koprivnica Noa. Na samom turniru nema pobjednika jer su svi sudionici pobjednici. Svrha i ideja natjecanja je druženje i aktivno bavljenje sportom djece i odraslih s teškoćama u razvoju kako bi se i oni mogli integrirati u društvo i biti prihvaćeni, jer nemaju mogućnosti adekvatnog bavljenja sportom.