Dobre vijesti iz MZO - UDRUGA ZA AUTIZAM POGLED
Udruga za autizam “POGLED” iz Nedelišća djeluje na području sjeverozapadne Hrvatske, od lipnja 2009. godine. Trenutno ima 145 nominalnih članova od kojih su 142 djeca, te još 3 odraslih osoba s autizmom. Osim nominalnih članova udruga ima i redovne članove (roditelji djece s autizmom), članove prijatelje, članove stručne suradnike kao i 4 pravne osobe. Autizam je biološki poremećaj (stanje) mozga, koji se najviše očituje nedostatkom komunikacije, govora i socijalizacije. Djeca i osobe s autizmom imaju velikih teškoća u primanju informacija i interpretiranju istih. Poremećaj može varirati od veoma teškog (usljed kojeg djeca i osobe ne mogu samostalno obavljati ni najosnovnije radnje poput uzimanja hrane ili obavljanja nužde, do blagog poremećaja u senzoričkoj integraciji kod kojeg su djeca i osobe visoko funkcionalni i sposobni su za školovanje u redovnim školama, uz pomoć asistenata i mogu dostići visok stupanj samostalnosti u životu). Česta je pojava višestrukih poremećaja tako da osim autizma mogu imati i epilepsiju, kompulzivno opsesivni poremećaj, cerebralnu paralizu ili drugo. Odlični rezultati u radu s djecom s poremećajem iz spektra autizma postižu se kad se djeca uključuju u rehabilitacijske postupke u njihovoj najranijoj dobi.
Udruga za autizam Pogled
979
post-template-default,single,single-post,postid-979,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Dobre vijesti iz MZO

Dobre vijesti iz MZO

Odobreni su pomoćnici u nastavi za svih 10ero djece, polaznika Osnovnih škola za koje je “Pogled” aplicirao. Ostaje nam 2 dana da sve dogovorimo, pronađemo nove pomoćnike za one koji su se u međuvremenu zaposlili ili odustali te odradimo razgovore, ugovore i prijave. No to nikad nije bio problem, problem je kad djeca ne dobe pomoćnika a bez njega ne mogu polaziti nastavu ili ga dobe krajem 10og mjeseca ili početkom jedanaestog. Ove godine iskreno se nadamo se da će sve proći bez većih stresova za roditelje i djecu.

https://mzo.hr/hr/odluka-o-dodjeli-bespovratnih-sredstava-udrugama-koje-pruzaju-usluge-pomocnika-u-nastavi-ucenicima-5