IZLET u Sv.Martin na Muri 23.07.2020. - UDRUGA ZA AUTIZAM POGLED
Udruga za autizam “POGLED” iz Nedelišća djeluje na području sjeverozapadne Hrvatske, od lipnja 2009. godine. Trenutno ima 145 nominalnih članova od kojih su 142 djeca, te još 3 odraslih osoba s autizmom. Osim nominalnih članova udruga ima i redovne članove (roditelji djece s autizmom), članove prijatelje, članove stručne suradnike kao i 4 pravne osobe. Autizam je biološki poremećaj (stanje) mozga, koji se najviše očituje nedostatkom komunikacije, govora i socijalizacije. Djeca i osobe s autizmom imaju velikih teškoća u primanju informacija i interpretiranju istih. Poremećaj može varirati od veoma teškog (usljed kojeg djeca i osobe ne mogu samostalno obavljati ni najosnovnije radnje poput uzimanja hrane ili obavljanja nužde, do blagog poremećaja u senzoričkoj integraciji kod kojeg su djeca i osobe visoko funkcionalni i sposobni su za školovanje u redovnim školama, uz pomoć asistenata i mogu dostići visok stupanj samostalnosti u životu). Česta je pojava višestrukih poremećaja tako da osim autizma mogu imati i epilepsiju, kompulzivno opsesivni poremećaj, cerebralnu paralizu ili drugo. Odlični rezultati u radu s djecom s poremećajem iz spektra autizma postižu se kad se djeca uključuju u rehabilitacijske postupke u njihovoj najranijoj dobi.
Udruga za autizam Pogled
1747
post-template-default,single,single-post,postid-1747,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

IZLET u Sv.Martin na Muri 23.07.2020.

IZLET u Sv.Martin na Muri 23.07.2020.

Kao što je i najavljeno, izlet u Sveti Martin na Muri je bio zabavan, edukativan i na veliko zadovoljstvo svih prisutnih.

Sudjelovala su djeca, članovi Udruge za autizam Pogled u pratnji volontera i stručnih djelatnika Udruge.

Uzbuđenje zbog, nekoj djeci, prvog izleta bez pratnje roditelja, članova obitelji ili asistenata, učinilo je ovaj izlet još značajnijim.

Izlet je organiziran u suradnji s Turističkom zajednicom Svetog Martina na Muri kojima se najljepše zahvaljujemo na gostoprimstvu i vođenom razgledu etnografske zbirke. Također se najljepše zahvaljujemo i Rudi-Expressu koji su nam cijenom i ljubaznim vozačem pomogli u organizaciji prijevoza.

U organizaciji izleta postupalo se je u skladu s preporukama i mjerama Stožera civilne zaštite i HZJZ s obzirom na trenutnu situaciju s korona virusom.

Kako je uistinu prošao izlet pročitajte u kratkom komentaru Martine, jedne od voditeljica izleta te pogledajte na fotografijama:

 U četvrtak, 23.7. uputili smo se do najsjevernije točke Hrvatske koja se nalazi u Žabniku. Po dolasku nas je dočekala ekipa iz Turističke zajednice Općine Sveti Martin na Muri. Posjetili smo multimedijalni muzej i etnografsku zbirku pod nazivom Jen den v živleju mlinara Franca Žalara koja opisuje tradiciju i život našeg čovjeka koji je vezan uz rijeku Muru i povijest mlinarenja. Vozili smo se riječnom skelom i razgledali obnovljeni Mlin na Muri.

Uslijedila je edukativno – kreativna radionica s ciljem istraživanja krajolika rijeke Mure. Profesorica biologije Lara Kralj objasnila nam je koje vrste bilja rastu uz rijeku Muru, koje smo potom i sami tražili. Za lakšu orijentaciju i snalaženje u prirodi kod rijeke Mure odredili smo strane svijeta. Naišli smo i na neke zaštićene vrste životinja, koje su tipične za riječna područja.

Ostatak vremena iskoristili smo za druženje, a za pokazano znanje nagradili se sladoledom 😉