Muzej za Pogled - novi ciklus radionica - UDRUGA ZA AUTIZAM POGLED
Udruga za autizam “POGLED” iz Nedelišća djeluje na području sjeverozapadne Hrvatske, od lipnja 2009. godine. Trenutno ima 145 nominalnih članova od kojih su 142 djeca, te još 3 odraslih osoba s autizmom. Osim nominalnih članova udruga ima i redovne članove (roditelji djece s autizmom), članove prijatelje, članove stručne suradnike kao i 4 pravne osobe. Autizam je biološki poremećaj (stanje) mozga, koji se najviše očituje nedostatkom komunikacije, govora i socijalizacije. Djeca i osobe s autizmom imaju velikih teškoća u primanju informacija i interpretiranju istih. Poremećaj može varirati od veoma teškog (usljed kojeg djeca i osobe ne mogu samostalno obavljati ni najosnovnije radnje poput uzimanja hrane ili obavljanja nužde, do blagog poremećaja u senzoričkoj integraciji kod kojeg su djeca i osobe visoko funkcionalni i sposobni su za školovanje u redovnim školama, uz pomoć asistenata i mogu dostići visok stupanj samostalnosti u životu). Česta je pojava višestrukih poremećaja tako da osim autizma mogu imati i epilepsiju, kompulzivno opsesivni poremećaj, cerebralnu paralizu ili drugo. Odlični rezultati u radu s djecom s poremećajem iz spektra autizma postižu se kad se djeca uključuju u rehabilitacijske postupke u njihovoj najranijoj dobi.
Udruga za autizam Pogled
1777
post-template-default,single,single-post,postid-1777,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Muzej za Pogled – novi ciklus radionica

Muzej za Pogled – novi ciklus radionica

Treću godinu zaredom u stalnom postavu likovnih zbirki održali smo likovne radionice projekta Muzej za Pogled namijenjene djeci u spektru autizma iz Udruge Pogled.

U srijedu 19. kolovoza održana je radionica za mlađi uzrast djece od 10,30 do 11,45 h, a za stariji uzrast od 16,30 do 17,45 h uz mjere zaštite od korona virusa propisane od epidemiologa.

Ako bude interesa slijedeći tjedan će se održati još jedna radionica za skupinu djevojčica iz Udruge Pogled. Ove godine djeca su razgledala stalnu izložbu sitne plastike na temu bika iz donacije dr.sc. Danijela Režeka a zatim su kombiniranom tehnikom radila rad na istu temu. Djeca su izuzetno dobro reagirala na ovu njima zahtjevnu temu i napravila zanimljive radove.
Radionice su vodile autorice projekta mr.sc. Jelena Klinčević , klinička psihologinja i akad. slikarica Erika Nađ- Jerković, muzejska savjetnica. Radionicu najmlađe skupine djece sa zanimanjem je pratila i kustosica Etnografskog odjela MMČ-a Janja Kovač fotografirajući sva zbivanja.

Kao i prijašnjih godina radionice bi trebale rezultirati završnom izložbom i publikacijom, koju financira Grad Čakovec – Prijatelj djece.