Ništa od građenja i opremanja centra za autizam u Črečanu od sredstava iz EU fondova - UDRUGA ZA AUTIZAM POGLED
Udruga za autizam “POGLED” iz Nedelišća djeluje na području sjeverozapadne Hrvatske, od lipnja 2009. godine. Trenutno ima 145 nominalnih članova od kojih su 142 djeca, te još 3 odraslih osoba s autizmom. Osim nominalnih članova udruga ima i redovne članove (roditelji djece s autizmom), članove prijatelje, članove stručne suradnike kao i 4 pravne osobe. Autizam je biološki poremećaj (stanje) mozga, koji se najviše očituje nedostatkom komunikacije, govora i socijalizacije. Djeca i osobe s autizmom imaju velikih teškoća u primanju informacija i interpretiranju istih. Poremećaj može varirati od veoma teškog (usljed kojeg djeca i osobe ne mogu samostalno obavljati ni najosnovnije radnje poput uzimanja hrane ili obavljanja nužde, do blagog poremećaja u senzoričkoj integraciji kod kojeg su djeca i osobe visoko funkcionalni i sposobni su za školovanje u redovnim školama, uz pomoć asistenata i mogu dostići visok stupanj samostalnosti u životu). Česta je pojava višestrukih poremećaja tako da osim autizma mogu imati i epilepsiju, kompulzivno opsesivni poremećaj, cerebralnu paralizu ili drugo. Odlični rezultati u radu s djecom s poremećajem iz spektra autizma postižu se kad se djeca uključuju u rehabilitacijske postupke u njihovoj najranijoj dobi.
centar za autizam, pogled, odbijanje
508
post-template-default,single,single-post,postid-508,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Ništa od građenja i opremanja centra za autizam u Črečanu od sredstava iz EU fondova

Ništa od građenja i opremanja centra za autizam u Črečanu od sredstava iz EU fondova

Roditelji, prijatelji, simpatitzeri, donatori udruge Pogled !

Nakon više od 6 godina priprema, planiranja, rada i nade – sada vam sa velikom sigurnošću mogu reći da se projekt “Centar za autizam” u kojem je predviđena gradnja i opremanje u Črečanu (općina Nedelišće) neće realizirati. Od svih tih najavljivanih natječaja iz EU fondova samo smo u Ruralnom razvoju Ministarstva poljoprivrede – mjeri 7. imali nekakvu šansu – barem smo tako mislili i vjerovali dok ni u jednom drugom natječaju nije predviđeno opremanje i izgradnja takve vrste objekata.Nije predviđeno ni u nekoj bližoj budućnosti. U Europskom socijalnom fondu koji bi trebao pokrivati takve potrebe i koji najviše obuhvaća našu djelatnost, nije predviđena gradnja i opremanje objekata. Dobili smo ovih dana odluku o odbijanju iz MP koju kačim ispod. Odbijenica je sročena i obrazložena na način da je jasno vidljivo da prigovor nema smisla i da neće biti prihvaćen (naravno da ćemo ga sročiti i poslati bez obzira na sve). Planirana vrijednost investicije bila je cca 4.000.000,00 kn od čega bi 90% bilo nepovratnih sredstava. U samu pripremu i projektnu dokumentaciju uloženo je više od 200.000,00 kn vlastitih sredstava udruge dobivenih kroz donacije. Mi kao udruga roditelja nažalost nemamo dovoljno kapaciteta da bi taj novac potreban za izgradnju i opremanje zgrade CZA prikupili dobrotvornim akcijama ili donacijama građana a i 2. građevinska dozvola koja je trenutno važeća nam istiće za 18 mjeseci pa ni s vremenom ne stojimo baš najbolje.
Tako da s obzirom na sve navedeno – moramo, prisiljeni smo odustati od tog projekta i to malo snage i kapaciteta kojeg kao udruga roditelja još uvijek imamo, uložiti u svakodnevne potrebe naših korisnika – djece s autizmom i osigurati im barem ono najpotrebnije i najosnovnije. Od države i sustava takovog kakav je ne očekujemo ništa previše jer kroz sve ove godine nama je kristalno jasno da oni rade samo ono što i kad moraju, nemaju ni viziju ni strategiju a ni želju riješavati probleme djece s teškoćama u razvoju (u konkretnom primjeru – autizam) i njihovih obitelji.
Hvala vam svima na dosadašnjoj podršci. Naravno da mi nećemo odustati i uvijek ćemo nastojati omogućiti i pružiti našoj djeci i njihovim obiteljima najviše što možemo, ali u ovom trenutku moramo malo “stati na loptu” okrenuiti novu stranicu i ići dalje korak po korak…..
Dalibor Kuhta – predsjednik IO