OKRUGLI STOL „PRENESIMO ISKUSTVA“ - UDRUGA ZA AUTIZAM POGLED
Udruga za autizam “POGLED” iz Nedelišća djeluje na području sjeverozapadne Hrvatske, od lipnja 2009. godine. Trenutno ima 145 nominalnih članova od kojih su 142 djeca, te još 3 odraslih osoba s autizmom. Osim nominalnih članova udruga ima i redovne članove (roditelji djece s autizmom), članove prijatelje, članove stručne suradnike kao i 4 pravne osobe. Autizam je biološki poremećaj (stanje) mozga, koji se najviše očituje nedostatkom komunikacije, govora i socijalizacije. Djeca i osobe s autizmom imaju velikih teškoća u primanju informacija i interpretiranju istih. Poremećaj može varirati od veoma teškog (usljed kojeg djeca i osobe ne mogu samostalno obavljati ni najosnovnije radnje poput uzimanja hrane ili obavljanja nužde, do blagog poremećaja u senzoričkoj integraciji kod kojeg su djeca i osobe visoko funkcionalni i sposobni su za školovanje u redovnim školama, uz pomoć asistenata i mogu dostići visok stupanj samostalnosti u životu). Česta je pojava višestrukih poremećaja tako da osim autizma mogu imati i epilepsiju, kompulzivno opsesivni poremećaj, cerebralnu paralizu ili drugo. Odlični rezultati u radu s djecom s poremećajem iz spektra autizma postižu se kad se djeca uključuju u rehabilitacijske postupke u njihovoj najranijoj dobi.
Udruga za autizam Pogled
1230
post-template-default,single,single-post,postid-1230,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

OKRUGLI STOL „PRENESIMO ISKUSTVA“

OKRUGLI STOL „PRENESIMO ISKUSTVA“

„Zajedničko djelovanje i pružanje uzajamne podrške među roditeljima djece s teškoćama u razvoju, naglašavanje važnosti jačanja roditeljskih kompetencija sudjelovanjem na edukacijama u cilju stvaranja pozitivnog obiteljskog okruženja u obiteljima djece s teškoćama u razvoju, podizanje svijesti na lokalnoj i regionalnoj razini o problemima roditelja djece s teškoćama u razvoju“ jedan je od zaključaka okruglog stola PRENESIMO ISKUSTVA koji je održan dana 27. listopada 2017. godine u prostorijama galerije Scheier u organizaciji Društva osoba sa tjelesnim invaliditetom Međimurske županije.
Na okruglom stolu sudjelovali su Lea Kovačić koja je podnijela izvještaj o provedenim edukativnim radionicama sa ostvarenim rezultatima i povratnim informacijama učesnika istih. Predsjednik Izvršnog odbora udruge za autizam „Pogled“ Dalibor Kuhta prezentirao je način rada udruge u smislu načina pružanja psihosocijalne potpore roditeljima. Naposljetku, Maja Toplek Kamenar i Franjo Kocijan, ispred Centra za socijalnu skrb Čakovec, prisutne su upoznali sa pravima i obvezama osoba s invaliditetom i načinima ostvarivanja istih te mogućnost ostvarenja potrebne pomoći i savjetovanja roditeljima putem Obiteljskog centra.
U otvorenom dijelu diskusije priključili su se roditelji koji su dali svoj osvrt i osobni utisak sa provedenog ciklusa edukativnih radionica koja su bile namijenjena roditeljima i članovima obitelji djece s teškoćama u razvoju.
Okruglom stolu prisustvovao je i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Međimurske županije Branko Sušec koji je naglasio potrebu sustavne brige za djecu s teškoćama u razvoju ali i njihove roditelje.
Okrugli stol se održavao kao zaključna aktivnost u okviru jednogodišnjeg projekta Budimo bolji roditelji odobrenog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u iznosu od 35.000,00 kn.