"Pogled" na Press konferenciji u Saboru - UDRUGA ZA AUTIZAM POGLED
Udruga za autizam “POGLED” iz Nedelišća djeluje na području sjeverozapadne Hrvatske, od lipnja 2009. godine. Trenutno ima 145 nominalnih članova od kojih su 142 djeca, te još 3 odraslih osoba s autizmom. Osim nominalnih članova udruga ima i redovne članove (roditelji djece s autizmom), članove prijatelje, članove stručne suradnike kao i 4 pravne osobe. Autizam je biološki poremećaj (stanje) mozga, koji se najviše očituje nedostatkom komunikacije, govora i socijalizacije. Djeca i osobe s autizmom imaju velikih teškoća u primanju informacija i interpretiranju istih. Poremećaj može varirati od veoma teškog (usljed kojeg djeca i osobe ne mogu samostalno obavljati ni najosnovnije radnje poput uzimanja hrane ili obavljanja nužde, do blagog poremećaja u senzoričkoj integraciji kod kojeg su djeca i osobe visoko funkcionalni i sposobni su za školovanje u redovnim školama, uz pomoć asistenata i mogu dostići visok stupanj samostalnosti u životu). Česta je pojava višestrukih poremećaja tako da osim autizma mogu imati i epilepsiju, kompulzivno opsesivni poremećaj, cerebralnu paralizu ili drugo. Odlični rezultati u radu s djecom s poremećajem iz spektra autizma postižu se kad se djeca uključuju u rehabilitacijske postupke u njihovoj najranijoj dobi.
Udruga za autizam Pogled
801
post-template-default,single,single-post,postid-801,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

“Pogled” na Press konferenciji u Saboru

“Pogled” na Press konferenciji u Saboru

Klub zastupnika Živog zida i Snage danas su organizirali u Saboru press konferenciju. Gđa Iva Tadić ( pomoćnica u nastavi) pozvala je Maju Tabak (udruga PUŽ i majka djeteta s cer.paralizom) i Dalibora Kuhtu da kao roditelj djeteta koje ima pomoćnika u nastavi i ispred udruge Pogled, dam kratak osvrt na temu. Očitovali smo se na novi nacrt pravilnika o pomoćnicima u nastavi i po ne znam koji puta zahtjevali i pozivali MZO na sustavno rješavanje problema pomoćnika u nastavi za djecu s teskoćama u razvoju. Nadamo se da je usvajanje prijedloga nacrta pravilnika i upućivanje u proceduru, uz male preinake prvi korak prema tome. Zahvaljujemo se građanskoj inicijativi “Pomozimo djeci s invaliditetom” i svim uključenima što su to sve skupa pokrenuli i odradili najveći dio posla, a od MZO očekujemo da konačno shvate da nije na nama roditeljima/ udrugama roditelja da odrađujemo posao države.