MUZEJ ZA POGLED - UDRUGA ZA AUTIZAM POGLED
Muzej za Pogled, naj-akcija Čakovca 2018
autizam, Pogled, udruga,
629
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-629,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

MUZEJ ZA POGLED

„Muzej za POGLED“ je Naj-akcija „Grada Čakovca – prijatelja djece“ za 2018. godinu.

Sretni smo što je naš projekt pobijedio na natječaju koji je raspisao koordinacijski odbor akcije „Grad Čakovec – prijatelj djece“. Najbolji smo od pet prijavljenih projekata (programa) namijenjenih poboljšanju kvalitete života djece na području Grada Čakovca (detalje natječaja i kriterije za izbor pročitajte na www.cakovec.hr ).

Kako je nastao „Muzej za POGLED“?

Nacrt projekta je postavila klinička psihologinja Jelena Klinčević, stručna suradnica Udruge Pogled, na inicijativu Erike Nađ – Jerković, akademske slikarice, muzejske savjetnice u Muzeju Međimurja Čakovec, a praktičnu organizaciju i provedbu će voditi Patricija Kuhta, tajnica Udruge Pogled.

Molimo vas pažljivo pročitajte o kakvom se projektu radi jer već ovaj tjedan krećemo sa posjetama muzeju!

Koji su ciljevi projekta?

Djecu sa poremećajem iz autističnog spektra uvesti u svijet muzeja i likovne kulturne baštine na njima primjeren način.
Potaknuti kreativnost djece sudjelovanjem na likovnim radionicama u muzeju.
Pozitivno utjecati na socio – emocionalnu adaptaciju i komunikaciju djece.
Roditeljima omogućiti relaksaciju od zahtjevne svakodnevice.
Senzibilizirati opću zajednicu za specifične potrebe ove populacije.

O čemu se zapravo radi?

Ovo je prvi muzejski program u Hrvatskoj koji je namijenjen jednoj od najranjivijih socijalnih skupina, djeci iz autističnog spektra.
Osmišljen je sustavan interdisciplinarni rad koji ima potencijala za kontinuirano provođenje i razvoj u smislu iskorištavanja svih muzejskih resursa radi benefita ove specifične populacije.
Akcija je usmjerena na emocionalni i socijalni razvoj djece iz autističnog spektra, bolju komunikaciju i povezanost među djecom, razvoj njihovih kreativnih potencijala, osjećaj prihvaćenosti i uspješnosti u društvu.
Roditeljima ovaj projekt daje jedinstven kulturni doživljaj i relaksaciju od svakodnevice, ponos i zadovoljstvo zbog postignuća njihove djece.
Opća javnost će dobiti novi POGLED na autizam!

Kratak sadržaj:

Poremećaji iz autističnog spektra izrazito otežavaju svakodnevni život, socijalizaciju i integraciju u društvo, a ovaj bi projekt djeci i njihovim roditeljima trebao podići kvalitetu života i doprinijeti njihovoj boljoj općoj adaptaciji.
Muzej omogućava djeci i njihovim roditeljima upoznavanje sa stalnim postavom likovnih zbirki i kreativnu likovnu radionicu za djecu u pratnji volontera i osobnih asistenata.

Način provedbe projekta (aktivnosti i metode) :

U prvoj fazi (travanj-početak svibnja) roditelji i djeca će u prostorijama udruge proći određenu pripremu koja uključuje motivacijsko interaktivno psihološko predavanje, postupke filtriranja i grupiranja sudionika.
U drugoj će fazi djeca u pratnji volontera i psihologinje odlaziti u neformalne posjete muzeju i galeriji kako bi se privikavali na novi prostor i okoliš (početak svibnja) . Roditelji će imati mogućnost samostalno ili po osobnoj odluci zajedno sa svojim djetetom posjetiti i uz stručnu pratnju razgledati stalni postav likovnih zbirki, te tako obogatiti svoje znanje i doživljaj likovne umjetnosti (travanj-svibanj).
U trećoj fazi (od polovine svibnja do polovine lipnja) će djeca u malim skupinama, u pratnji volontera i psihologinje, kreativnih terapeuta i pod stručnim vodstvom muzejske savjetnice sudjelovati u likovnim radionicama.
U četvrtoj fazi će biti provedena evaluacija projekta(druga polovina lipnja). Napisat ćemo prikaz i rezultate objaviti u publikaciji koja će biti ilustrirana dječjim radovima. Osim toga će biti organizirana izložba dječjih radova koja će biti postavljena u Muzeju Međimurja Čakovec i popraćena javnim otvorenjem i tiskovnom konferencijom, krajem lipnja ili početkom srpnja.