Posjeta Udrugama za autizam Rijeka i "Zvončići"-ma u Karlovcu - UDRUGA ZA AUTIZAM POGLED
Udruga za autizam “POGLED” iz Nedelišća djeluje na području sjeverozapadne Hrvatske, od lipnja 2009. godine. Trenutno ima 145 nominalnih članova od kojih su 142 djeca, te još 3 odraslih osoba s autizmom. Osim nominalnih članova udruga ima i redovne članove (roditelji djece s autizmom), članove prijatelje, članove stručne suradnike kao i 4 pravne osobe. Autizam je biološki poremećaj (stanje) mozga, koji se najviše očituje nedostatkom komunikacije, govora i socijalizacije. Djeca i osobe s autizmom imaju velikih teškoća u primanju informacija i interpretiranju istih. Poremećaj može varirati od veoma teškog (usljed kojeg djeca i osobe ne mogu samostalno obavljati ni najosnovnije radnje poput uzimanja hrane ili obavljanja nužde, do blagog poremećaja u senzoričkoj integraciji kod kojeg su djeca i osobe visoko funkcionalni i sposobni su za školovanje u redovnim školama, uz pomoć asistenata i mogu dostići visok stupanj samostalnosti u životu). Česta je pojava višestrukih poremećaja tako da osim autizma mogu imati i epilepsiju, kompulzivno opsesivni poremećaj, cerebralnu paralizu ili drugo. Odlični rezultati u radu s djecom s poremećajem iz spektra autizma postižu se kad se djeca uključuju u rehabilitacijske postupke u njihovoj najranijoj dobi.
Udruga za autizam Pogled
766
post-template-default,single,single-post,postid-766,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Posjeta Udrugama za autizam Rijeka i “Zvončići”-ma u Karlovcu

Posjeta Udrugama za autizam Rijeka i “Zvončići”-ma u Karlovcu

U sklopu ESF projekta “Kapacitiraj, organiziraj, volontiraj” kojem je nositelj naša udruga a jedna od partnerskih organizacija je Savez udruga za autizam Hrvatske, 10. i 12. 07.2018. bili smo u posjetama “Zvončići”- ma Karlovac i Udruzi za autizam Rijeka. Hvala vam na lijepom prijemu, bilo je poučno i zanimljivo. U Karlovcu i Slunju gdje također “Zvončići” djeluju, radi se punom parom, udruga je kvalitetno posložena i vođena, imaju kapaciteta i stručnih i prostornih. To je udruga koja svoje znanje može a sigurni smo da već i prenositi na druge članice jer znaju, žele i mogu. Udruga Rijeka konačno je dobila svoj prostor na korištenje od grada i na tome im čestitamo. Vrlo su motivirani i ne sumnjamo u brzo opremanje prostora, proširenje i povećanje usluga koje će omogućiti svojim korisnicima. Do sada su djelovali u sklopu Centra za autizam Rijeka. Prava je šteta što te i druge roditeljske udruge za autizam diljem RH nemaju sustavnu potporu države na način koji oni i njihova djeca zaslužuju. Nevjerjatno je da većinu potreba moraju rješavati sami. Osim što smo vidjeli što i kako rade, dogovoriti neke stvari i razmijenili iskustva, stigli smo i porazgovarati s predsjednicama udruga Snježanom Čop (Karlovac) i Lidijom Penko (Rijeka) koja je ujedno i predsjednica SUZAH. Osim udrugama za autizam u Karlovcu i Rijeci, planiramo doći i vidjeti, (mentorirati) što i kako rade naše prijateljske udruge u Zadru, Kaštelima, Bjelovaru, Zagrebu, Novoj Gradišci i Osijeku. Veselimo se tome i vidimo u rujnu.