UDRUGA ZA AUTIZAM POGLED | PROGRAMI ZA KORISNIKE

PROGRAMI ZA KORISNIKE

Socijalizacijski i sportsko rekreativni program prilagođen djeci iz spektra autizma

Pilot projekt započet 05/2013, osmišljen od strane roditelja na temelju vlastitog iskustva djeteta s autizmom uz pomoć stručnog tima edukacijskog rehabilitatora i kineziologa u svrhu poboljšanja kvalitete života djece i osoba s autizmom i njihovih obitelji. „Socijalizacijski i sportsko-rekreativni  program  je nadopuna individualnim terapijama i spona prema uključivanju djece s autizmom u vrtiće i redovne sportske grupe. Senzomotoričkim  vježbama  baza su osnovne motoričke vježbe uz senzorička pomagala, a u vježbama se koriste principi metode ABA-e, floor time-a i PECS-a čime se postižu izvrsni rezultati  s djecom iz spektra. U vježbama se ubacuju i brain gym i handle vježbe a s najmlađima se koristi floor-time kao poticaj na društvene igre u svrhu socijalizacije.

Volonteri su u ovom programu najvažnija karika jer bez njih program ne bi bio izvediv. Uz svako dijete je jedan volonter  i direktno pomažu djeci u izvođenju vježbi, motiviraju ih i ohrabruju kroz entuzijazam i pozitivnu energiju. Volonteri su educirani i imaju osnovno znanje o autizmu. U program je trenutno uključeno 82 djece i 1 osoba s autizmom u 12 grupa.Svaka grupa ima zasebni program rada i individualizirani pristup prema korisnicima. Program se provodi na javnim sportskim mjestima i direktno utječe na poboljšanje kvalitete života obitelji djece s autizmom, rušenje predrasuda  društva prema autizmu . Predstavljen je na IV simpoziju rane intervencije u RH, udrugama za djecu s poteškoćama u razvoju “Zvončići” Karlovac i udruzi obitelji djece s autizmom “Dar” Osijek,  a osnovna namjera je prenijeti naša saznanja, iskustva i rezultate s ciljem multicipliranja prema udrugama diljem EU.

• senzomotoričke vježbe
  • gimnastička grupa
  • mala škola plivanja
  • likovne i kreativne radionice za djecu