PROGRAMI ZA KORISNIKE - UDRUGA ZA AUTIZAM POGLED
Udruga za autizam “POGLED” iz Nedelišća djeluje na području sjeverozapadne Hrvatske, od lipnja 2009. godine. Trenutno ima 145 nominalnih članova od kojih su 142 djeca, te još 3 odraslih osoba s autizmom. Osim nominalnih članova udruga ima i redovne članove (roditelji djece s autizmom), članove prijatelje, članove stručne suradnike kao i 4 pravne osobe. Autizam je biološki poremećaj (stanje) mozga, koji se najviše očituje nedostatkom komunikacije, govora i socijalizacije. Djeca i osobe s autizmom imaju velikih teškoća u primanju informacija i interpretiranju istih. Poremećaj može varirati od veoma teškog (usljed kojeg djeca i osobe ne mogu samostalno obavljati ni najosnovnije radnje poput uzimanja hrane ili obavljanja nužde, do blagog poremećaja u senzoričkoj integraciji kod kojeg su djeca i osobe visoko funkcionalni i sposobni su za školovanje u redovnim školama, uz pomoć asistenata i mogu dostići visok stupanj samostalnosti u životu). Česta je pojava višestrukih poremećaja tako da osim autizma mogu imati i epilepsiju, kompulzivno opsesivni poremećaj, cerebralnu paralizu ili drugo. Odlični rezultati u radu s djecom s poremećajem iz spektra autizma postižu se kad se djeca uključuju u rehabilitacijske postupke u njihovoj najranijoj dobi.
Udruga za autizam Pogled
991
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-991,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

PROGRAMI ZA KORISNIKE

Socijalizacijski i sportsko rekreativni program prilagođen djeci iz spektra autizma

Pilot projekt započet 05/2013, osmišljen od strane roditelja na temelju vlastitog iskustva djeteta s autizmom uz pomoć stručnog tima edukacijskog rehabilitatora i kineziologa u svrhu poboljšanja kvalitete života djece i osoba s autizmom i njihovih obitelji. „Socijalizacijski i sportsko-rekreativni  program  je nadopuna individualnim terapijama i spona prema uključivanju djece s autizmom u vrtiće i redovne sportske grupe. Senzomotoričkim  vježbama  baza su osnovne motoričke vježbe uz senzorička pomagala, a u vježbama se koriste principi metode ABA-e, floor time-a i PECS-a čime se postižu izvrsni rezultati  s djecom iz spektra. U vježbama se ubacuju i brain gym i handle vježbe a s najmlađima se koristi floor-time kao poticaj na društvene igre u svrhu socijalizacije.

Volonteri su u ovom programu najvažnija karika jer bez njih program ne bi bio izvediv. Uz svako dijete je jedan volonter  i direktno pomažu djeci u izvođenju vježbi, motiviraju ih i ohrabruju kroz entuzijazam i pozitivnu energiju. Volonteri su educirani i imaju osnovno znanje o autizmu. U program je trenutno uključeno 82 djece i 1 osoba s autizmom u 12 grupa.Svaka grupa ima zasebni program rada i individualizirani pristup prema korisnicima. Program se provodi na javnim sportskim mjestima i direktno utječe na poboljšanje kvalitete života obitelji djece s autizmom, rušenje predrasuda  društva prema autizmu . Predstavljen je na IV simpoziju rane intervencije u RH, udrugama za djecu s poteškoćama u razvoju “Zvončići” Karlovac i udruzi obitelji djece s autizmom “Dar” Osijek,  a osnovna namjera je prenijeti naša saznanja, iskustva i rezultate s ciljem multicipliranja prema udrugama diljem EU.

 • senzomotoričke vježbe
 • gimnastička grupa
 • mala škola plivanja
 • likovne i kreativne radionice za djecu

 

 
Edukacijsko rehabilitacijski program za djecu u spektru i njihove obitelji
 • terapija Neurofeedback uređajem
 • terapija s The listening programom
 • radionica psihološke potpore za roditelje i obitelji
 • organiziranog terapijskog jahanja
 • provođenja kreativnih radionica za roditelje i obitelji
 • organiziranih druženja za roditelje i obitelji
 • izobrazbe za volontere koji neposredno rade s djecom
 • edukacija pomagača u vrtićima i školama