UDRUGA ZA AUTIZAM POGLED | PROGRAMI ZA KORISNIKE
Udruga za autizam “POGLED” iz Nedelišća djeluje na području sjeverozapadne Hrvatske, od lipnja 2009. godine. Trenutno ima 145 nominalnih članova od kojih su 142 djeca, te još 3 odraslih osoba s autizmom. Osim nominalnih članova udruga ima i redovne članove (roditelji djece s autizmom), članove prijatelje, članove stručne suradnike kao i 4 pravne osobe. Autizam je biološki poremećaj (stanje) mozga, koji se najviše očituje nedostatkom komunikacije, govora i socijalizacije. Djeca i osobe s autizmom imaju velikih teškoća u primanju informacija i interpretiranju istih. Poremećaj može varirati od veoma teškog (usljed kojeg djeca i osobe ne mogu samostalno obavljati ni najosnovnije radnje poput uzimanja hrane ili obavljanja nužde, do blagog poremećaja u senzoričkoj integraciji kod kojeg su djeca i osobe visoko funkcionalni i sposobni su za školovanje u redovnim školama, uz pomoć asistenata i mogu dostići visok stupanj samostalnosti u životu). Česta je pojava višestrukih poremećaja tako da osim autizma mogu imati i epilepsiju, kompulzivno opsesivni poremećaj, cerebralnu paralizu ili drugo. Odlični rezultati u radu s djecom s poremećajem iz spektra autizma postižu se kad se djeca uključuju u rehabilitacijske postupke u njihovoj najranijoj dobi.
Udruga za autizam Pogled
991
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-991,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

PROGRAMI ZA KORISNIKE

Socijalizacijski i sportsko rekreativni program prilagođen djeci iz spektra autizma

Pilot projekt započet 05/2013, osmišljen od strane roditelja na temelju vlastitog iskustva djeteta s autizmom uz pomoć stručnog tima edukacijskog rehabilitatora i kineziologa u svrhu poboljšanja kvalitete života djece i osoba s autizmom i njihovih obitelji. „Socijalizacijski i sportsko-rekreativni  program  je nadopuna individualnim terapijama i spona prema uključivanju djece s autizmom u vrtiće i redovne sportske grupe. Senzomotoričkim  vježbama  baza su osnovne motoričke vježbe uz senzorička pomagala, a u vježbama se koriste principi metode ABA-e, floor time-a i PECS-a čime se postižu izvrsni rezultati  s djecom iz spektra. U vježbama se ubacuju i brain gym i handle vježbe a s najmlađima se koristi floor-time kao poticaj na društvene igre u svrhu socijalizacije.

Volonteri su u ovom programu najvažnija karika jer bez njih program ne bi bio izvediv. Uz svako dijete je jedan volonter  i direktno pomažu djeci u izvođenju vježbi, motiviraju ih i ohrabruju kroz entuzijazam i pozitivnu energiju. Volonteri su educirani i imaju osnovno znanje o autizmu. U program je trenutno uključeno 82 djece i 1 osoba s autizmom u 12 grupa.Svaka grupa ima zasebni program rada i individualizirani pristup prema korisnicima. Program se provodi na javnim sportskim mjestima i direktno utječe na poboljšanje kvalitete života obitelji djece s autizmom, rušenje predrasuda  društva prema autizmu . Predstavljen je na IV simpoziju rane intervencije u RH, udrugama za djecu s poteškoćama u razvoju “Zvončići” Karlovac i udruzi obitelji djece s autizmom “Dar” Osijek,  a osnovna namjera je prenijeti naša saznanja, iskustva i rezultate s ciljem multicipliranja prema udrugama diljem EU.

 • senzomotoričke vježbe
 • gimnastička grupa
 • mala škola plivanja
 • likovne i kreativne radionice za djecu

 

 
Edukacijsko rehabilitacijski program za djecu u spektru i njihove obitelji
 • terapija Neurofeedback uređajem
 • terapija s The listening programom
 • radionica psihološke potpore za roditelje i obitelji
 • organiziranog terapijskog jahanja
 • provođenja kreativnih radionica za roditelje i obitelji
 • organiziranih druženja za roditelje i obitelji
 • izobrazbe za volontere koji neposredno rade s djecom
 • edukacija pomagača u vrtićima i školama