Projekt MUZEJ ZA POGLED predstavljen na konferenciji, a zatim proglašen jednim od 10 top-projekata na nacionalnoj razini akcije “Gradovi i općine prijatelji djece”! - UDRUGA ZA AUTIZAM POGLED
Udruga za autizam “POGLED” iz Nedelišća djeluje na području sjeverozapadne Hrvatske, od lipnja 2009. godine. Trenutno ima 145 nominalnih članova od kojih su 142 djeca, te još 3 odraslih osoba s autizmom. Osim nominalnih članova udruga ima i redovne članove (roditelji djece s autizmom), članove prijatelje, članove stručne suradnike kao i 4 pravne osobe. Autizam je biološki poremećaj (stanje) mozga, koji se najviše očituje nedostatkom komunikacije, govora i socijalizacije. Djeca i osobe s autizmom imaju velikih teškoća u primanju informacija i interpretiranju istih. Poremećaj može varirati od veoma teškog (usljed kojeg djeca i osobe ne mogu samostalno obavljati ni najosnovnije radnje poput uzimanja hrane ili obavljanja nužde, do blagog poremećaja u senzoričkoj integraciji kod kojeg su djeca i osobe visoko funkcionalni i sposobni su za školovanje u redovnim školama, uz pomoć asistenata i mogu dostići visok stupanj samostalnosti u životu). Česta je pojava višestrukih poremećaja tako da osim autizma mogu imati i epilepsiju, kompulzivno opsesivni poremećaj, cerebralnu paralizu ili drugo. Odlični rezultati u radu s djecom s poremećajem iz spektra autizma postižu se kad se djeca uključuju u rehabilitacijske postupke u njihovoj najranijoj dobi.
Udruga za autizam Pogled
1341
post-template-default,single,single-post,postid-1341,single-format-link,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Projekt MUZEJ ZA POGLED predstavljen na konferenciji, a zatim proglašen jednim od 10 top-projekata na nacionalnoj razini akcije “Gradovi i općine prijatelji djece”!

Projekt MUZEJ ZA POGLED predstavljen na konferenciji, a zatim proglašen jednim od 10 top-projekata na nacionalnoj razini akcije “Gradovi i općine prijatelji djece”!

Međimurska županija imala je čast ove godine ugostiti 26. Godišnju konferenciju hrvatskih psihologa, koja se održavala u trajanju od 7. – 10. studenog 2018. u LifeClass Termama u Svetom Martinu na Muri. Šestotinjak psihologa iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja sudjelovalo je na ovogodišnjoj konferenciji pod temom „Kvaliteta života kroz životni vijek: izazovi i preporuke“. Predavanja i simpozije održali su stručnjaci iz država Europske unije te SAD-a.

Jedno od predavanja održala je i poznata čakovečka klinička psihologinja, Jelena Klinčević, na temu: “Djeca sa poremećajima iz autističnog spektra u svijetu likovne umjetnosti”. Tom je prigodom prezentirala projekt MUZEJ ZA POGLED, koji je uspješno proveden tijekom 2018. godine u Muzeju Međimurja Čakovec. Projekt je bio osmišljen kao  sustavan interdisciplinarni rad između Muzeja Međimurja, Udruge za autizam „Pogled“ iz Nedelišća i Psihologijskog centra Čakovec, a bio je namijenjen jednoj od najranjivijih socijalnih skupina, djeci iz autističnog spektra u dobi od 5 do 18 godina. Od konca travnja, tijekom svibnja i lipnja 2018. stalni postav likovnih zbirki Muzeja posjetilo je šezdesetak djece, od kojih je polovica sudjelovala i u likovnim radionicama. Nastali dječji radovi bili su izloženi u Muzeju na zasebnoj izložbi nakon završetka projekta. Projekt je inicirala muzejska savjetnica Erika Nađ Jerković, dok je autorica projekta bila upravo Jelena Klinčević. Za sve aktivnosti pripreme djece kao i posjete Muzeju zaslužna je i tadašnja tajnica Udruge Pogled Patricija Kuhta.

Projekt je bio proglašen Naj-akcijom „Grada Čakovca – prijatelja djece“ za 2018. godinu, a upravo smo danas saznali i da je MUZEJ ZA POGLED proglašen jednim od 10 top-projekata na nacionalnoj razini akcije “Gradovi i općine prijatelji djece”! Svečanost dodjele nagrada održat će se 20. studenog s početkom u 10,00 sati u Starogradskoj vijećnici Skupštine Grada Zagreba.