Socijalizacijski rekreativno-sportski program Udruge Pogled - UDRUGA ZA AUTIZAM POGLED
Udruga za autizam “POGLED” iz Nedelišća djeluje na području sjeverozapadne Hrvatske, od lipnja 2009. godine. Trenutno ima 145 nominalnih članova od kojih su 142 djeca, te još 3 odraslih osoba s autizmom. Osim nominalnih članova udruga ima i redovne članove (roditelji djece s autizmom), članove prijatelje, članove stručne suradnike kao i 4 pravne osobe. Autizam je biološki poremećaj (stanje) mozga, koji se najviše očituje nedostatkom komunikacije, govora i socijalizacije. Djeca i osobe s autizmom imaju velikih teškoća u primanju informacija i interpretiranju istih. Poremećaj može varirati od veoma teškog (usljed kojeg djeca i osobe ne mogu samostalno obavljati ni najosnovnije radnje poput uzimanja hrane ili obavljanja nužde, do blagog poremećaja u senzoričkoj integraciji kod kojeg su djeca i osobe visoko funkcionalni i sposobni su za školovanje u redovnim školama, uz pomoć asistenata i mogu dostići visok stupanj samostalnosti u životu). Česta je pojava višestrukih poremećaja tako da osim autizma mogu imati i epilepsiju, kompulzivno opsesivni poremećaj, cerebralnu paralizu ili drugo. Odlični rezultati u radu s djecom s poremećajem iz spektra autizma postižu se kad se djeca uključuju u rehabilitacijske postupke u njihovoj najranijoj dobi.
Udruga za autizam Pogled
1936
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1936,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Socijalizacijski rekreativno-sportski program Udruge Pogled

Prilagođeni socijalizacijski rekreativno-sportski program Udruge Pogled nastao je kao potreba za aktivnostima koje uvažavaju način, tempo učenja i sudjelovanja djece s poremećajem iz spektra autizma.

Program je inovativan jer je prilagođen djeci s PSA te objedinjuje znanja i iskustva njihovih roditelja te stručnjaka logopeda, edukacijskih rehabilitatora, radnih terapeuta, kineziologa i zdravstvenih djelatnika. Individualiziran je prema mogućnostima pojedinog djeteta te je svakom djetetu pridružen jedan volonter koji mu pruža podršku za vrijeme aktivnosti te bez volontera odvijanje ovog programa ne bi bilo moguće. Naglasak je na entuzijazmu, pozitivnom i poticajnom odnosu kako bi se djeca potaknula na interakciju i postizanje maksimuma svojih mogućnosti.

Ovaj program je nadopuna osnovnim terapijama i sustavu rane intervencije te je kroz njega napredak i poboljšanje kvalitete života djece znatno brže i uspješnije.

Kroz ovaj video prikazali smo samo mali dio aktivnosti i atmosfere ovog programa.