Socijalizacijski sportsko - rekreativni program prilagođen djeci s poremećajem iz spektra autizma "Kotačić koji nedstaje" - UDRUGA ZA AUTIZAM POGLED
Udruga za autizam “POGLED” iz Nedelišća djeluje na području sjeverozapadne Hrvatske, od lipnja 2009. godine. Trenutno ima 145 nominalnih članova od kojih su 142 djeca, te još 3 odraslih osoba s autizmom. Osim nominalnih članova udruga ima i redovne članove (roditelji djece s autizmom), članove prijatelje, članove stručne suradnike kao i 4 pravne osobe. Autizam je biološki poremećaj (stanje) mozga, koji se najviše očituje nedostatkom komunikacije, govora i socijalizacije. Djeca i osobe s autizmom imaju velikih teškoća u primanju informacija i interpretiranju istih. Poremećaj može varirati od veoma teškog (usljed kojeg djeca i osobe ne mogu samostalno obavljati ni najosnovnije radnje poput uzimanja hrane ili obavljanja nužde, do blagog poremećaja u senzoričkoj integraciji kod kojeg su djeca i osobe visoko funkcionalni i sposobni su za školovanje u redovnim školama, uz pomoć asistenata i mogu dostići visok stupanj samostalnosti u životu). Česta je pojava višestrukih poremećaja tako da osim autizma mogu imati i epilepsiju, kompulzivno opsesivni poremećaj, cerebralnu paralizu ili drugo. Odlični rezultati u radu s djecom s poremećajem iz spektra autizma postižu se kad se djeca uključuju u rehabilitacijske postupke u njihovoj najranijoj dobi.
Udruga za autizam Pogled
524
post-template-default,single,single-post,postid-524,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Socijalizacijski sportsko – rekreativni program prilagođen djeci s poremećajem iz spektra autizma “Kotačić koji nedstaje”

Socijalizacijski sportsko – rekreativni program prilagođen djeci s poremećajem iz spektra autizma “Kotačić koji nedstaje”

Socijalizacijski i sportsko rekreativni program prilagođen djeci iz spektra autizma sastoji se od :
– senzomotoričkog vježbanja za više od 50 djece, članove udruge od 1,5 god. do 12 god. starosti,
– atletske i gimnastičke grupe: prilagođeno vježbanje za 30-tak djece s poremećajem iz autističnog spektra od 4 – 15 godina starosti.
– male škole plivanja na Gradskim bazenima „Marija Ružić“ Čakovec. Koristi ga 40 tak djece
– igraonica za najmlađe (aktivni babysitting) – periodično pod praznicima

Socijalizacijski i sportsko rekreativni program rada : “Kotačić koji nedostaje “
nastao je iz potrebe jer roditelji nisu mogli uključiti svoju djecu u redovne sportske i kulturne grupe i društva. Provodi se uz neposredan rad volontera, više od 30 njih uz nadzor izvoditeljice/trenerice i voditeljice programa trenira s djecom. Većina naših članova je pokušala polaziti redovne sportske grupe, ali i uz prisustvo i pomoć roditelja nakon nekog vremena bilo je jasno vidljivo da zaostaju u programu, da im treba puno duže da usvoje i savladaju tražene i zadane radnje te da se djeca osjećaju neuspješno. Treneri ne znaju i ne mogu raditi s djecom s poremećajem iz spektra autizma a i ne mogu posvetiti dodatno vrijeme jednom djetetu tijekom vježbanja. Uz povremene ispade agresije ili autoagresije (nepoželjna ponašanja) bilo je jasno da je vrijeme za odustajanje i ispis iz redovnog programa. Suočeni sa stvarnošću roditelji djece s autizmom bili su prisiljeni tražiti neka nova rješenja jer se s situacijom kakva je bila, nisu mogli a ni željeli pomiriti. Autorica Socijalizacijskog i sportsko rekreativnog programa rada je Patricia Kuhta – članica udruge i mjaka djeteta s autizmom. Koautori su Nataša Dolović,prof. edu-reh i Kristina Horvat,prof. kineziologije. Program je zamišljen i kasnije implementiran ne kao klasičan oblik terapije već vlastiti program rada udruge, prilagođen djeci s poremećajem iz spektra autizma.Cilj je je bio da se djeca uključe na način kako i koliko mogu, program je individualiziran prema mogućnostuima svakog pojedinog djeteta i u programu neposredno s djecom radi velik broj volontera. Svako dijete ima pridruženog volontera koj djetetu pomaže u izvođenju radnji. Naglasak je na entuzijazmu, pozitivnoj energiji i animaciji djece od strane voditelja, izvoditelja i volontera, kako bi potaknuli djecu na interakciju. Valja znati da djeca u dobi do 2 ili čak 3 godine ne uspostavljaju kontakt očima, nisu verbalna ili govore tek nekoliko riječi, zaostaju u finoj i gruboj motorici, motoričkom planiranju, dok velika većina njih ima poremećaj senzoričke integracije – poremećaj 5 osjetila. Možemo reći da sve što djeca redovnog razvoja usvajaju automatski djeca s poremećajem iz spektra moraju učiti,čak i najosnovnije stvari poput žvakanja hrane,uspostavljanja kontakta očima,orjentacije u prostoru,osjetiti svoje tijelo,kontrolirati pokrete i …..
U početku (svibanj 2013.) krenulo se s 3 grupe po petero djece, uz pet volontera.Radilo se po 30 minuta i nije bilo moguće raditi grupo. Na raspolaganju je bila mala baletna dvorana u Atonu koja zadovoljava uvjete i tek nekoliko rekvizita, ali uz ogromnu volju i želju za rad, iako tada nismo znali ni mogli predvidjeti kamo će nas to dovesti i kako će se program razvijati. Jedino što smo znali je da je to potrebno i da naša djeca nemaju mogućnost za igru ,razonodu,učenje i zabavu bez naše pomoći. Radilo se sa svakim djetetom zasebno kroz igru. Koristila se metoda floor time s ciljem da dijete pokaže interes prema nekoj igrački,pomagalu i ili volonteru i proširivati i nadograđivati ga kompleksnijim zadacima i izvedbama. S vremenom su djeca toliko napredovala da su formirane grupe. Trenutno program polazi stotinjak djece.