UDRUGA KOJA POMAŽE NOSITI TEŠKOĆE Potpora u svakidašnjici osoba s autizmom - UDRUGA ZA AUTIZAM POGLED
Udruga za autizam “POGLED” iz Nedelišća djeluje na području sjeverozapadne Hrvatske, od lipnja 2009. godine. Trenutno ima 145 nominalnih članova od kojih su 142 djeca, te još 3 odraslih osoba s autizmom. Osim nominalnih članova udruga ima i redovne članove (roditelji djece s autizmom), članove prijatelje, članove stručne suradnike kao i 4 pravne osobe. Autizam je biološki poremećaj (stanje) mozga, koji se najviše očituje nedostatkom komunikacije, govora i socijalizacije. Djeca i osobe s autizmom imaju velikih teškoća u primanju informacija i interpretiranju istih. Poremećaj može varirati od veoma teškog (usljed kojeg djeca i osobe ne mogu samostalno obavljati ni najosnovnije radnje poput uzimanja hrane ili obavljanja nužde, do blagog poremećaja u senzoričkoj integraciji kod kojeg su djeca i osobe visoko funkcionalni i sposobni su za školovanje u redovnim školama, uz pomoć asistenata i mogu dostići visok stupanj samostalnosti u životu). Česta je pojava višestrukih poremećaja tako da osim autizma mogu imati i epilepsiju, kompulzivno opsesivni poremećaj, cerebralnu paralizu ili drugo. Odlični rezultati u radu s djecom s poremećajem iz spektra autizma postižu se kad se djeca uključuju u rehabilitacijske postupke u njihovoj najranijoj dobi.
Udruga za autizam Pogled
1464
post-template-default,single,single-post,postid-1464,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

UDRUGA KOJA POMAŽE NOSITI TEŠKOĆE Potpora u svakidašnjici osoba s autizmom

UDRUGA KOJA POMAŽE NOSITI TEŠKOĆE Potpora u svakidašnjici osoba s autizmom

Dalibor Kuhta, predsjednik izvršnoga odbora udruge za autizam »Pogled«, Nedelišće

Problemi s kojima se susreću roditelji djece s poremećajem iz autističnoga spektra mnogobrojni su i često zahtijevaju sustavnu podršku kako bi mogli svojoj djeci pružiti najbolju skrb te očuvati stabilnost i zdravlje obitelji. Od trenutka kada je postavljena dijagnoza autizma ili postoje vidljivi pokazatelji da je riječ o poremećaju iz spektra autizma u njihove djece pa sve do ulaska djece u odraslu dob, roditelji teže postizanju maksimalne samostalnosti svoga djeteta. Ipak, taj put nije jednostavan i ima brojne zaprjeke. Iz toga razloga 2009. godine osnovana je udruga »Pogled« sa središtem u Nedelišću u Međimurju koja djeluje na području sjeverozapadne Hrvatske.
Udruga roditeljima i obiteljima pruža stručnu i psihološku potporu te ih informira i upućuje (vodi) gdje i kako mogu ostvariti medicinska i socijalna prava za dijete ili osobu s autizmom. Upućuje roditelje na institucije i osobe koje su stručnjaci na području autizma u Hrvatskoj s ciljem dobivanja dijagnoze i uključivanja u ranu intervenciju. Budući da roditeljima treba potpora u uključivanju djeteta u društvo, kao i poticaj u psihofizičkom razvoju djeteta, udruga pruža socijalne usluge i psihosocijalnu podršku te uključuje djecu i osobe s autizmom u razne programe u kojima se mogu ostvariti. U tom području provode se razni programi, kao na primjer »Uvijek naprijed, nikad nazad« – u kojem su zaposlene tri majke djece s teškoćama u razvoju, trogodišnji projekt psihosocijalne potpore Ministarstva zdravstva »Autizam – rana intervencija«, za zapošljavanje radnoga i neurofeedback-terapeuta, socijalizacijski i športsko-rekreativni programi za djecu s autizmom, projekt razvoja i širenja mreže socijalnih usluga koje pružaju organizacije civilnoga društva »Kotačić koji nedostaje«. Rade i na projektima kojima se osiguravaju pomagači u vrtićima i školama te na onima kojima je cilj potpora osobama s invaliditetom.
Udruga »Pogled« provodi i vlastiti socijalizacijski i športsko-rekreativni program koji je prilagođen djeci s poremećajima iz spektra autizma koji polazi više od 100 djece, uz stručnjake i pomoć više od 40 volontera u neposrednom volontiranju s djecom.
Udruga okuplja više od 130 članova, od kojih je 90 posto djece do 17 godina. Najviše je članova s područja Međimurske i Varaždinske županije, a desetak je članova iz Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije. Udruga se financira od donacija građana, privatnoga i poslovnoga sektora, apliciranjem na natječaje resornih ministarstava i na natječaje iz fondova EU-a. Osim toga, organizira i provodi razne samostalne djelatnosti poput organizacije športskih turnira, koncerata, kazališnih priredaba i sl.