KOTAČIĆ KOJI NEDOSTAJE - UDRUGA ZA AUTIZAM POGLED
inovativan socojalizacijski program za djecu u spektru autizma
autizam, Pogled, udruga, kotačić koji nedostaje,
610
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-610,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

KOTAČIĆ KOJI NEDOSTAJE

Ministarstvo za demografiju, obitelji, mlade i socijalnu politiku,Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju organizacije civilnog društva – trogodišnji program za razdoblje 2017-2020.

Partner u projektu: Općina Nedelišće

 

Županija provedbe: Međimurska županija

 

Proračun: 3 x 210.000,00 kn

 

Svrha projekta: Provođenjem socijalizacijskog i sportsko rekreativnog programa rada za razvoj senzoričko motoričkih, psihosocijalnih i funkcionalnih sposobnosti djece s poremećajem iz autističnog spektra (PAS),dok pripremom za radno osposobljavanje pridonositi povećaju samopouzdanja i spretnosti, te doprinijeti većoj samostalnosti i neovisnosti adolescenata s PAS u svakodnevnim životu.

Opći cilj: Pridonijeti socijalnoj uključenosti djece s poremećajem iz spektra autizma te doprinijeti boljoj i bržoj integraciji i inkluziji djece s PAS u sve aspekte društvenog života

 

Specifični ciljevi:

 1. Razvojem senzoričko motoričkih i funkcionalnih sposobnosti, povećati samopouzdanje,spretnost i socijalizacijske vještine djece s poremećajem iz spektra autizma radi bolje i brže integracije i inkluzije u odgojno obrazovne ustanove
 2. Organizacijom i provedbom radnog osposobljavanja postići veću samostalnosti neovisnost adolescenata s PAS te pridonijeti njihovom uključivanju na tržište rada

 

Očekivani rezultati:

 1. Ojačani su kapaciteti udruge i omogućen daljnji organizacijski razvoj (popis educiranih djelatnika,stručnih suradnika,članova i volontera za organizacijski i programski razvoj, potvrde o završenim edukacijama – najmanje 5)
 2. Partneri na projektu ostaju umreženi (popis zajedničkih aktivnosti, zapisnici sa sastanaka, sufinanciranje, jača međusektorska suradnja)
 3. Razvijeni su novi i nadograđeni postojeći programi rada za djecom autizmom ( lista programa i detaljan opis istih s opisom poslova izvoditelja)
 4. 100 djece s PAS napredovalo je koristeći socijalizacijski i sportsko rekreativni program rada udruge „Kotačić koji nedostaje“ (završna testiranja izvoditelja,upitnici,povratne informacije roditelja)
 5. 5-6 adodlescenata napredovalo je kroz pripremu za radno osposobljavanje, postignuta veća samostalnost i neovisnost u dnevnim aktivnostima (izvješća i bilješke izvoditelja)
 6. Identificirana su najmanje 2 nova zanimanja (osim postojećih) za koja bi se mladi s autizmom mogli osposobiti (popis zanimanja i opis radnih mjesta)
 7. Prenijeta -diseminirana su iskustva i saznanja na ostale organizacije u Savezu udruga s autizmom Hrvatske (najmanje 10 udruga,izrađen priručnik,zapisnici sa sastanka Saveza udruga za autizam RH,prezentacije u udrugama diljem RH)
 8. Povećane su mogućnosti djece s PAS ( i zadovoljstvo njihovih obitelji ) za uključivanje u različite redovne (sportske, muzičke, likovne i sl.) programe rada (testiranja,izvješća o napretku,broj djece uključen u redovne programe sportskih klubova, klubova kulture,izvješća terapeuta – izvoditelja, obrada anketnih listića za roditelje)
 9. Povećan je broj djece uključen u redovne vrtiće i redovne škole (evidencija OO ustanova,ureda državne uprave u županijama, evidencija OCD)
 10. Povećan je broj djece s poremećajem iz PAS polaznika srednjih škola (evidencija udruge, evidencija škola, rješenja o primjerenom načinu školovanja)
 11. Povećan je broj volontera i interes za neposredan rad(volontiranje) s djecom s PAS (broj volonterskih ugovora,evidencija volontera udruge Pogled)

 

https://web.facebook.com/udrugapogled/videos/10155659005185070/http://www.mspm.hr/vijesti-8/dodijeljeni-ugovori-za-trogodisnji-program-razvoj-i-sirenje-mreze-socijalnih-usluga-koje-pruzaju-udruge/6629https://youtu.be/AKuvHQeAN3c