UDRUGA ZA AUTIZAM POGLED | VOLONTERI
Udruga za autizam “POGLED” iz Nedelišća djeluje na području sjeverozapadne Hrvatske, od lipnja 2009. godine. Trenutno ima 145 nominalnih članova od kojih su 142 djeca, te još 3 odraslih osoba s autizmom. Osim nominalnih članova udruga ima i redovne članove (roditelji djece s autizmom), članove prijatelje, članove stručne suradnike kao i 4 pravne osobe. Autizam je biološki poremećaj (stanje) mozga, koji se najviše očituje nedostatkom komunikacije, govora i socijalizacije. Djeca i osobe s autizmom imaju velikih teškoća u primanju informacija i interpretiranju istih. Poremećaj može varirati od veoma teškog (usljed kojeg djeca i osobe ne mogu samostalno obavljati ni najosnovnije radnje poput uzimanja hrane ili obavljanja nužde, do blagog poremećaja u senzoričkoj integraciji kod kojeg su djeca i osobe visoko funkcionalni i sposobni su za školovanje u redovnim školama, uz pomoć asistenata i mogu dostići visok stupanj samostalnosti u životu). Česta je pojava višestrukih poremećaja tako da osim autizma mogu imati i epilepsiju, kompulzivno opsesivni poremećaj, cerebralnu paralizu ili drugo. Odlični rezultati u radu s djecom s poremećajem iz spektra autizma postižu se kad se djeca uključuju u rehabilitacijske postupke u njihovoj najranijoj dobi.
Udruga za autizam Pogled
201
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-201,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

VOLONTERI

KAD I GDJE MOGU VOLONTIRATI?

 

ATON-NEDELIŠĆE

 

  • PONEDJELJKOM OD 16.40 DO 18.15 – MALA BALETNA DVORANA
  • PONEDJELJKOM OD 20:00 DO 20:45 – VELIKA GIMNASTIČKA DVORANA
  • UTORKOM OD 20:05 DO 20:50 – VELIKA GIMNASTIČKA DVORANA
  • ČETVRTKOM OD 16:30 DO 18:55 – MALA BALETNA DVORANA
  • ČETVRTKOM OD 20:00 DO 20:45 U ATON-NEDELIŠĆU – VELIKA GIMNASTIČKA DVORANA
  • PETKOM OD 16.40 DO 18:15 U ATON NEDELIŠĆU – MALA BALETNA DVORANA

 

BAZENI

 

  • SUBOTOM OD 9.00 DO 11.00 NA GRADSKOM BAZENU “MARIJA RUŽIĆ” ČAKOVEC

 

LIKOVNE RADIONICE

 

  • UTORKOM OD 16:00 DO 18.25 U PROSTORIMA UDRUGE
  • SRIJEDOM OD 16:00 DO 18.25 U PROSTORIMA UDRUGE
Od 05/2009 kroz udrugu Pogled prošlo je 100-ak volontera.Kroz pet godina postojanja udruge ,zbog specifičnosti problematike autizma,u početku su nas pratili volonteri-stručnjaci koji su nam pomogli stati na noge.Najveći od njih bila je prvotna ekipa ACT-a koji su još uvijek naši učitelji,pomagači,prijatelji i uzori u radu i bez obzira sto kažu da zbog toga i postoje,nama su dali i više nego će ikad biti objašnjeno riječima.
Odmah uz njih na drugim aktivnostima objeručke su volontirale naše obitelji,bake,djedovi,sestre i braća,susjedi i prijatelji,nećaci i njihove cure.Bili su uz nas po kiši i snijegu i to na samim počecima kad 80% ljudi jos nikad nije ni čulo za pojam autizam.Na toj podršci i aktivnoj borbi u informiranju im beskrajno zahvaljujemo.
U ranim počecima negdje su nas prepoznali i studenti koji su svojim akcijama,koncertima,voljom i idejama osim prikupljanja donacija dali još nešto puno više – motivaciju i energiju za jos više ciljeve.
Uz nas su bile i obitelji nevezane uz našu problematiku,koje su svojom idejama i kreativnim radom upotpunile život roditelja i ispunjavale slobodno vrijeme.
Srednjoškolci,profesori,učitelji,terapeuti i prijatelji koji su bili podrška u našem rastu i od kojih su neki još uvijek uz nas.
     A danas,uz sve njih imamo i volontere koji rade s našom djecom.Tko god poznaje nasu problematiku znat će i da je jako teško organizirati aktivnosti gdje će na jednom mjestu u isto vrijeme biti više djece s autizmom ,da grupno radimo ciljane aktivnosti i još pritom svjedočimo stvaranju ono o čemu su nam stare knjige o autizmu govorile da je nemoguće,a to je stvaranje prijateljstva i razvijanje suosjećanja između djece s autizmom.
Zbog svih tih predivnih,nemjerljivih i potpuno novih postignuća djece s autizmom od srca zahvaljujemo svim ljudima koji su i nakratko volontirali kod nas kao i one koji su već šestu godinu uz nas..hvala vam što vjerujete u našu djecu.