VOLONTERI - UDRUGA ZA AUTIZAM POGLED
Udruga za autizam “POGLED” iz Nedelišća djeluje na području sjeverozapadne Hrvatske, od lipnja 2009. godine. Trenutno ima 145 nominalnih članova od kojih su 142 djeca, te još 3 odraslih osoba s autizmom. Osim nominalnih članova udruga ima i redovne članove (roditelji djece s autizmom), članove prijatelje, članove stručne suradnike kao i 4 pravne osobe. Autizam je biološki poremećaj (stanje) mozga, koji se najviše očituje nedostatkom komunikacije, govora i socijalizacije. Djeca i osobe s autizmom imaju velikih teškoća u primanju informacija i interpretiranju istih. Poremećaj može varirati od veoma teškog (usljed kojeg djeca i osobe ne mogu samostalno obavljati ni najosnovnije radnje poput uzimanja hrane ili obavljanja nužde, do blagog poremećaja u senzoričkoj integraciji kod kojeg su djeca i osobe visoko funkcionalni i sposobni su za školovanje u redovnim školama, uz pomoć asistenata i mogu dostići visok stupanj samostalnosti u životu). Česta je pojava višestrukih poremećaja tako da osim autizma mogu imati i epilepsiju, kompulzivno opsesivni poremećaj, cerebralnu paralizu ili drugo. Odlični rezultati u radu s djecom s poremećajem iz spektra autizma postižu se kad se djeca uključuju u rehabilitacijske postupke u njihovoj najranijoj dobi.
Udruga za autizam Pogled
201
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-201,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

VOLONTERI

KAD I GDJE MOGU VOLONTIRATI?

 

ATON-NEDELIŠĆE

 

  • PONEDJELJKOM OD 16.40 DO 18.15 – MALA BALETNA DVORANA
  • PONEDJELJKOM OD 20:00 DO 20:45 – VELIKA GIMNASTIČKA DVORANA
  • UTORKOM OD 20:05 DO 20:50 – VELIKA GIMNASTIČKA DVORANA
  • ČETVRTKOM OD 16:30 DO 18:55 – MALA BALETNA DVORANA
  • ČETVRTKOM OD 20:00 DO 20:45 U ATON-NEDELIŠĆU – VELIKA GIMNASTIČKA DVORANA
  • PETKOM OD 16.40 DO 18:15 U ATON NEDELIŠĆU – MALA BALETNA DVORANA

 

BAZENI

 

  • SUBOTOM OD 9.00 DO 11.00 NA GRADSKOM BAZENU “MARIJA RUŽIĆ” ČAKOVEC

 

LIKOVNE RADIONICE

 

  • UTORKOM OD 16:00 DO 18.25 U PROSTORIMA UDRUGE
  • SRIJEDOM OD 16:00 DO 18.25 U PROSTORIMA UDRUGE
Od 05/2009 kroz udrugu Pogled prošlo je 100-ak volontera.Kroz pet godina postojanja udruge ,zbog specifičnosti problematike autizma,u početku su nas pratili volonteri-stručnjaci koji su nam pomogli stati na noge.Najveći od njih bila je prvotna ekipa ACT-a koji su još uvijek naši učitelji,pomagači,prijatelji i uzori u radu i bez obzira sto kažu da zbog toga i postoje,nama su dali i više nego će ikad biti objašnjeno riječima.
Odmah uz njih na drugim aktivnostima objeručke su volontirale naše obitelji,bake,djedovi,sestre i braća,susjedi i prijatelji,nećaci i njihove cure.Bili su uz nas po kiši i snijegu i to na samim počecima kad 80% ljudi jos nikad nije ni čulo za pojam autizam.Na toj podršci i aktivnoj borbi u informiranju im beskrajno zahvaljujemo.
U ranim počecima negdje su nas prepoznali i studenti koji su svojim akcijama,koncertima,voljom i idejama osim prikupljanja donacija dali još nešto puno više – motivaciju i energiju za jos više ciljeve.
Uz nas su bile i obitelji nevezane uz našu problematiku,koje su svojom idejama i kreativnim radom upotpunile život roditelja i ispunjavale slobodno vrijeme.
Srednjoškolci,profesori,učitelji,terapeuti i prijatelji koji su bili podrška u našem rastu i od kojih su neki još uvijek uz nas.
     A danas,uz sve njih imamo i volontere koji rade s našom djecom.Tko god poznaje nasu problematiku znat će i da je jako teško organizirati aktivnosti gdje će na jednom mjestu u isto vrijeme biti više djece s autizmom ,da grupno radimo ciljane aktivnosti i još pritom svjedočimo stvaranju ono o čemu su nam stare knjige o autizmu govorile da je nemoguće,a to je stvaranje prijateljstva i razvijanje suosjećanja između djece s autizmom.
Zbog svih tih predivnih,nemjerljivih i potpuno novih postignuća djece s autizmom od srca zahvaljujemo svim ljudima koji su i nakratko volontirali kod nas kao i one koji su već šestu godinu uz nas..hvala vam što vjerujete u našu djecu.