Autizam - spektar znanja - UDRUGA ZA AUTIZAM POGLED
Udruga za autizam “POGLED” iz Nedelišća djeluje na području sjeverozapadne Hrvatske, od lipnja 2009. godine. Trenutno ima 145 nominalnih članova od kojih su 142 djeca, te još 3 odraslih osoba s autizmom. Osim nominalnih članova udruga ima i redovne članove (roditelji djece s autizmom), članove prijatelje, članove stručne suradnike kao i 4 pravne osobe. Autizam je biološki poremećaj (stanje) mozga, koji se najviše očituje nedostatkom komunikacije, govora i socijalizacije. Djeca i osobe s autizmom imaju velikih teškoća u primanju informacija i interpretiranju istih. Poremećaj može varirati od veoma teškog (usljed kojeg djeca i osobe ne mogu samostalno obavljati ni najosnovnije radnje poput uzimanja hrane ili obavljanja nužde, do blagog poremećaja u senzoričkoj integraciji kod kojeg su djeca i osobe visoko funkcionalni i sposobni su za školovanje u redovnim školama, uz pomoć asistenata i mogu dostići visok stupanj samostalnosti u životu). Česta je pojava višestrukih poremećaja tako da osim autizma mogu imati i epilepsiju, kompulzivno opsesivni poremećaj, cerebralnu paralizu ili drugo. Odlični rezultati u radu s djecom s poremećajem iz spektra autizma postižu se kad se djeca uključuju u rehabilitacijske postupke u njihovoj najranijoj dobi.
Udruga za autizam Pogled
1917
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1917,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Autizam – spektar znanja

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, jednokratna financijska podrška za 2020. godinu, unapređenje i razvoj socijalnih usluga u svrhu socijalne uključenosti socijalno osjetljivih skupina

Donator: Ministarstvo za demografiju, mlade i socijalnu politiku

 

Proračun: 40.000 kn

 

Vrijeme provedbe: 01.06.2020. do 31.12.2020.

 

Podrškom se osigurava bolja dostupnost usluga psihosocijalne podrške i aktivnosti prilagođenih djeci s poremećajem iz spektra autizma, poboljšanje psihofizičkih sposobnosti, socijalizacijskih vještina, spretnost i samostalnost djece s PSA čime je povećana mogućnost uspješnog uključivanja djece s PSA u redovne vrtiće, škole, sportske i kulturne aktivnosti.

Provođenje aktivnosti svladavanja osnovnih vještina i općih sposobnosti, aktivnosti svladavanja vještina uspješnog učenja te uključivanje i edukacija volontera za rad s djecom s PSA.

Screenshot 2021-01-06 at 17.02.30