O NAMA - UDRUGA ZA AUTIZAM POGLED
Udruga za autizam "POGLED" iz Nedelišća je udruga roditelja djece s poremećajem iz spektra autizma, djeluje na području sjeverozapadne Hrvatske od lipnja 2009.godine, trenutno ima 114 nominalnih članova. Osim nominalnih članova udruga ima redovne članove (roditelji djece s autizmom), članove prijatelje i počasne članove. Sjedište udruge je u Uskoj ulici 1 u Nedelišću.
autizam, Pogled, udruga,
192
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-192,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

O NAMA

Udruga za autizam “POGLED” iz Nedelišća je udruga roditelja djece s poremećajem iz spektra autizma, djeluje na području sjeverozapadne Hrvatske od lipnja 2009.godine, trenutno ima 114 nominalna člana. Osim nominalnih članova udruga ima redovne članove (roditelji djece s autizmom), članove prijatelje i počasne članove. Sjedište udruge je u Uskoj ulici 1 u Nedelišću.

 

Autizam je biološki poremećaj (stanje) mozga, koji se najviše očituje nedostatkom komunikacije,govora i socijalizacije. Djeca i osobe s autizmom imaju velikih teškoća u primanju informacija i interpretiranju istih. Poremećaj može varirati od veoma teškog (usljed kojeg djeca i osobe ne mogu samostalno obavljati ni najosnovnije radnje poput uzimanja hrane ili obavljanja nužde), do blagog poremećaja u senzoričkoj integraciji kod kojeg su djeca i osobe visoko funkcionalni i sposobni su za školovanje u redovnim školama, uz pomoć asistenata i mogu dostići visok stupanj samostalnosti u životu). Česta je pojava višestrukih poremećaja tako da osim autizma mogu imati i epilepsiju, kompulzivno opsesivni poremećaj, cerebralnu paralizu ili drugo. Odlični rezultati  u radu s djecom s poremećajem iz spektra autizma  postižu se  kad se djeca uključuju u rehabilitacijske postupke u njihovoj najranijoj dobi – RANA INTERVENCIJA. Osnovni rehabilitatori za djecu s autizmom su defektolozi (educ.- reh.),oni ne spadaju pod resor (ministarstvo) zdravstva, već obrazovanja, tako su roditelji primorani čak i najosnovniju pomoć za svoju djecu plaćati. U cijeloj RH ne postoji dijagnostički tim stručnjaka na jednom mjestu gdje bi se mogla dobiti dijagnoza, pa roditelji djece s autizmom gube puno vremena i strpljenja lutajući od vrata do vrata, od liječnika do liječnika tražeći odgovore. Bez dijagnoze, gotovo nemoguće je djecu uključiti u neki od terapijskih tretmana i potpuno nemoguće ostvariti neko od socijalnih prava koja im po zakonu  pripadaju.

 

Udruga za autizam Pogled nastoji pomoći djeci,roditeljima i obiteljima koji se suočavaju sa tako teškim razvojnim poremećajem, organizirajući savjetovanja i podršku za roditelje  i obitelji,  bilo kroz predavanja i edukacije,savjetovanja ili informiranje (elektronskim putem, društvenim mrežama,telefonski, organiziranim druženjima u prostorijama udruge te po potrebi, kućnim posjetima). Udruga daje osnovne smjernice obiteljima kako da ostvare svoja medicinska i socijalna prava i pomaže im u tome, osigurava djeci bez dijagnoze besplatan prvi pregled  te stručno vođenje u suradnji s privatnom defektološkom praksom “Angerona”, te im sugerira i predlaže dokazane stručnjake na području autizma. Osim navedenog , udruga organizira besplatne  radionice (senzoričke, motoričke, kreativne), sportsko rekreativni i socijalizacijski program rada prilagođen djeci s poremećajem iz spektra autizma u Gimnastičkom centru Aton, školu plivanja te kupanje za djecu s autizmom,uključujući i  njihovu pratnju, kojeg polazi više od 90 djece. Pomaže i posreduje u uključivanju u ranointervencijske programe (ANGERONA,MURID,VURID). Članovi rukovodstva su roditelji. Udruga se financira  manjim dijelom iz članarina koje su simbolične (200,00kn na godinu), aplicirajući na natječaje u RH i iz EU fondova, od organizacije kulturnih i sportskih događaja, donacija građana, poslovnog i privatnog sektora te od donacija/dotacija JL i RS. Općina Nedelišće partner je udruzi Pogled i pravi oslonac od samog osnivanja udruge. Udruga je ostvarila dobre međusektorske veze i suradnju sa školama, vrtićima, HZZ, COO, Centrima za socijalnu skrb, bolnicama, jedinicama lokalnih i regionalnih uprava i samouprava, privatnim i poslovnim sektorom te ostalim srodnim udrugama. Također, udruga prati posljednja dostignuća i zaključke na području autizma i nastoji omogućiti  ili  je već  osigurala djeci i obiteljima najnovije metode terapija. U sklopu udruge provodi se i edukacijsko – rehabilitacijski program koji se sastoji od:  „Listening program-a“ (trenutno 3 u uduzi),”Neurofeedback” terapije, radne terapije, logopedske terapije i terapijskog jahanja. Kontinuirano se provodi program psiholške potpore za roditelje i obitelji a izvoditelj radionica je Jelena Klinčević mr.spec klinički psiholog.

 

Udruga POGLED je inicijator i jedan od osnivača Savaza “Prvi korak” uz  MURID i Udrugu slijepih MŽ, kojem je osnovna djelatnost uključivanje djece s teškoćama u razvoju u vrtiće s pomagačima u Međimurskoj županiji. Sredstva su osigurana po modelu 50% županija i 50% gradovi i općine iz kojih djeca dolaze. Uključena su sva djeca s  teškoćama u razvoju s područja Međ.županije. Više od 50 % djece su članovi udruge POGLED. To je prvi takav projekt na području RH i korak prema sustavnom rješenju.

 

Trenutno udruga ima 9 stalno zaposlenih osoba na prije navedenim poslovima, a tijekom školske godine još 10-tak pomagača u nastavi. Udruga ima više od 50  vanjskih volontera (koji neposredno rade s djecom u provođenju aktivnosti)  s kojima ima sklopljen ugovor o volontiranju te imaju volonterske knjižice (vodi  se vlastiti registar  volontera) s time da su svi članovi Upravnog i Izvršnog  odbora  udruge (roditelji), također volonteri. Članovi UO i IO  završili su izobrazbe za vođenje i upravljanje udrugom, upravljanjem volonterima (menadžment), projektnim ciklusom,odnosima s javnošću, web dizajnom, vođenjem unutarnjeg knjigovodstva i dr. Uspješno primjenjuju znanje za pisanje projekata i provedbu projektnog ciklusa  po EU standardima.